Salutari tuturor cu mic si mare.

In speranta de a aduce un zambet pe fata oricarui cititor, cu dorul de a scrie si cu putin timp liber va ofer o ocazie unica de a freca menta.

miercuri, 8 august 2012

Gadget review - Galaxy Note


Okey,  pai s-o luam cu inceputul... Daca pentru unii Samsung Galaxy Note este un fel de caramida de telefon, sau mai elegant vorbind, o tableta de mici dimensiuni (unii dintre acestia ii mai zic si paleta de ping-pong) datorita dimesiunilor foarte mari pe care le poseda acest device...
Ei bine pe de alta parte mai sunt si cei care tocmai din acelasi motiv considera ca device-ul incadrat in categoria „phablet” este tot ce-si pot dori de la un gadget actual. Va trebui sa recunosc ca si eu sunt unul dintre aceia incantati de acest produs, dar voi incerca totusi sa punctez lucrurile cat mai obiectiv.
In primul rand, hai sa facem cateva referiri cu privinta la display, fiindca e primul lucru care iti poate sari in ochi, nu?
Avand o diagonala de 5.3” este clar ca e foarte mare (si de fapt cel ma mare la ora actuala dintre toate display-urile de smartphone). Rezolutia acestuia este de 1280*800, fiind in WXGA HD cu o densitate de 284 ppi, ceea ce nu e rau deloc, necesitant ceva chin pentru cei care vor ei neaparat sa caute nod in papura si sa zica cum ca se vad pixelii. Un alt punct important legat de display e ca asa cum ne-au obisnuit deja inca de la Galaxy S, cei de la Samsung obtin o luminozitate si un contrast, ambele de invidiat prin tehnologia AMOLED.
Revenind la marimea acestui ecran, exista cateva plusuri, dar si cateva minusuri. In mod clar, daca vrei sa te uiti in deplasari la un film poti face asta fara nicio jena cu Galaxy Note, fiind suficient de mare incat sa nu te chiorasti la film 2 ore si sa nu intelegi nimic, dar suficient de mic totusi incat sa nu fie incomod si sa-l poti tine in mana, asta daca nu ai unde sa-l sprijini. De asemenea este foarte potrivit pentru cei care acceseaza in mod constant paginile de internet, oferind o incadrare foarte buna acestora. Si in privinta redactarii de mesaje, notite sau orice altceva sta foarte bine, avand suficient spatiu pe ecran pentru tastatura virtuala, dar si pentru afisarea textului. Ca o continuare pe ideea de texte, Samsung Galaxy Note este si un foarte bun e-book reader, permitandu-ti sa lecturezi in voie, fara a da prea repede paginile si fara a-ti obosi ochii tinandu-l prea aproape. Totusi, dupa cum am precizat, exista si ceva dezavantaje datorate dimensiunilor foarte generoase. Si aici o prima problema e cea legata de capacitatea de operare cu o singura mana atunci cand de pilda vrei sa formezi un numar de telefon. E destul de chinuitor sa-l ti de pilda in mana drepta si sa incerci sa ajungi sa ajungi de exemplu la tasta 1, sau sa-l ti in stanga si sa ajungi la tasta 3. Oricum, ati prins ideea. Dar se pare ca odata cu introducerea update-ului la Android 4.0 aceasta problema a fost relativ redusa tastatura numerica pentru apeluri fiind usor redusa si putand fi pozitionata mai spre drepta sau mai spre stanga in functie de preferinte. Celelalte dezavantaje insa raman pe pozitie si sunt mult mai repede vizibile, tocmai asta fiind si problema fiindca e putin incomod cand il ti la ureche (ca sa nu mai spun atunci cand esti vazut vorbind la el rade lumea de tine) si nici nu prea ai cum sa-l ti la buzunarul de la pantaloni, asa ca vara e foarte „distracitv” sa fi nevoit sa mergi cu el in mana sau sa trebuiasca sa-ti iei neaparat o borseta, ceva special pentru el.
In al doilea rand, un alt lucru putin ciudat la acest gadget il reprezinta faptul ca este dotat cu un S-Pen.
Mda! Interesant acest risc, am putea spune, din partea celor de la Samsung introducand din nou acest accesoriu. Dar se pare ca le-a mers, fiindca nu se poate compara de niciun fel cu vechea generatie de pen-uri fara de care smartphone-urile sau PDA-urile de pe atunci nu puteau fi operate. In schimb acest acesta de la Note este un fel de accesoriu bine venit si de dorit, care inlesneste anumite facilitati ale gadgetului.  De pilda cu ajutorul lui pot fi editate diverse imagini, la un nivel cu adevarat impresionand (mai ales alaturi de o aplicatie pe masura), sau chiar pot fi luate notite foarte rapid, de venind de altfel si denumirea prodului.
In alta ordine de idei, Samsung Galaxy Note impresioneaza si prin specificatiile lui hardware, fiind dotat cu un puternic procesor dual-core ARM Cortex A9 la o frecventa de 1.4 GHz si 1 GB RAM. Spatiul de stocare este de 16 sau 32 GB memorie interna, in Romania insa cele mai multe magazine il vand doar in varianta de 16 GB, printre care si cei de la Altex http://www.altex.ro/smartphone-samsung-galaxy-note-5-3-8-mp-16gb-micro-sd-bluetooth-alb .
In privinta camerei spate, putem spune ca cei 8 MP sunt sufienti si sunt insotiti de lentile de buna calitate, rezultant poze si video-uri de pana la 1080p intradevar calitative. Camera din fata insa are 2 MP si capacitate de filmare pana la 720p, ceea nici aici nu e rau deloc.
La capitolul baterie, este unul dintre putine gadgeturi care se poate lauda cu o batie standard de 2500 mAh care duc si 2 zile de folosinta la un nivel decent.
In final daca e sa facem o sintetizare pe foarte surt, eu zic ca daca esti dispus sa treci peste comentariile rele ale celor din jur si ai mainile suficient de mari acest smartphone isi merita banii.
Si daca te-am determinat sa-l achizitionezi macar i-al de pe Altex, fiindca de acolo sti ca nu ai dureri de cap daca iei ceva, avand garantia proselor de buna calitate si a celui mai mic pret garantat prin serviciul lor de garantare a prețului „2 x diferenta (dacă găsești în altă parte un produs mai ieftin, primești dublul diferenței sub forma de voucher valoric)”. Asa ca acestea fiind spuse, review ai, link de unde sa-l iei fara sa te mai chinu sa cauti ai, iti mai trebuie doar banii. Deci daca ai si ultima piesa a puzzle-ului, nu ezita.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.